BAC-FEST 2024 va avea loc în perioada 19-22 septembrie și se va desfășura în diferite spații culturale sau doar publice din municipiile Bacău și Onești. Grație proiectului celor de la ZIDART, municipiul Bacău are deja o imagine simbol prin pictura murală realizată pe peretele unui bloc din proximitatea Casei Memoriale ”George Bacovia”, de pe strada Banca Națională. Cert este că pentru patru zile, orașul chiar va fi a lui Bacovia, așa cum este numit el, inspirat sau mai puțin inspirat, și peste an.
Programul Bac-Fest 2024
Joi, 19 septembrie
Prima zi a festivalului debutează cu vernisajul expoziției Bacovia, curator Victor Eugen Mihai (VEM), la Biblioteca Județeană „C. Sturdza” din Bacău. În continuare, se vor desfășura lansări de carte, inclusiv volumele semnate de Val Mănescu (Mai mult decât atât) și Ion Tudor Iovian (În țara asta miercurea cenușii cade întotdeauna luni). Seara va fi încheiată de recitalul poetic postbacovian susținut de Eliza-Noemi Judeu.
Vineri, 20 septembrie
Cea de-a doua zi a festivalului va fi rezervată dezbaterilor și conferințelor dedicate operei lui Bacovia: ”Bacovia: umor, ironie și luciditate” și ”Bacovia: o excepție,” susținută de Dinu Flămând. Printre momentele-cheie se numără Gala Premiilor Festivalului „George Bacovia”, desfășurată la Teatrul Municipal Bacovia, urmată de un concert susținut de trupa Fără Zahăr.
Sâmbătă, 21 septembrie
Ziua de sâmbătă este reprezentată de fapt de o invitație specială în patrimoniul bacovian, începând cu vizitarea mormântului familiei Vasilieu-Bacovia, dar și cu dezvelirea unei murale dedicate lui Vasile Alecsandri. Casa Memorială „George Bacovia” va găzdui evenimentul ”Grădina cu poeți ” care va aduce în atenție creații lirice recente. Vor fi lansate și lucrări de referință, precum Anton Pann, prezentată de Bogdan Crețu și Paul Cernat.
Duminică, 22 septembrie
Ultima zi a festivalului se va desfășura în Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești, unde vor fi prezentate ”Enciclopedia. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri”, coordonată de Ion I. Solcanu. Evenimentul se va încheia cu recitalul muzical al trupei Trei Parale, intitulat ”România. 100 de minute”.