Imaginea era, într-adevăr, puternică. Copelșitoare. Sute de biciclete noi-nouțe străluceau în lumina soarelui de primăvară. Urmărindu-le de la distanță, cu priviri uimite, bucuroși ca în așteptarea unui cadou mult dorit, sute de copii din comuna Dofteana, elevi ai Școlii Gimnaziale ”Scarlat Longhin”, afluiau ordonat, la primele ore ale dimnineții, către moderna Sală de Sport a unității de învățământ. Înlăuntru, la fel de veseli — aveam să aflu că nu erau la prima experiență de acest gen, cei de la Asociația ”Pastel”, al căror slogan este ”Nicio lună fără o faptă bună” — se pregăteau să ducă la bun sfârșit ceea ce fusese inițial un gând: să-i determine pe copiii din comunitățile izolate să nu mai renunțe la școală! Că nu este ușor să treci de la gând la faptă, dar nici imposbil, o dovedește realitatea construită la Dofteana, într-o frumoasă zi de primăvară, 2 martie 2024.
De fapt cei de la ”Pastel” sunt la bază o agenție de publicitate care, lunar, făceau din munca lor acte de caritate. Așa s-a născut ONG-ul cu același nume care, de ceva timp, colorează viața a sute și mii de copii din România. Colaborarea cu Carrefour România, Carpat Sport și Gourmet Market, a făcut ca ideea discutată de Ioana Duca, Andreea Oprea și ceilalți inimoși de la ”Pastel” să prindă contur. Astfel, nu mai puțin de 250 de biciclete, tot atâtea pachețele cu câte un dulce și alte accesorii necesare vizibilității în trafic, au ajuns tocmai sus, pe dealuri la Dofteana, aceasta după ce restul de până la 400 au fost distribuite în alte zone din țară. Primăria Dofteana și-a pus și ea gospodarii la treabă și au realizat rastele, au reglat ce era de reglat, astfel ca elevii să plece, marți, cu ele direct de la școală spre casă, în primul lor drum cu noul mijloc de deplasare.
Investiția adusă de Asociația ”Pastel”, cu sprijinul principalului sponsor, Carrefour, se ridică la 100 000 euro. Reprezentantul companiei, Ștefan Urziceanu, a precizat că pentru Carrefour România ”Investiția în educație reprezintă o prioritate, alături de cele realizate pentru comunitate și mediu, pentru care construim proiecte pe care le susținem pe termen mediu și lung”.
Reprezentanta Asociației ”Pastel”, directorul executiv, Andreea Oprea a declarat că a fost impresionată de povestea celor din Dofteana: ”Am găsit un articol, apoi am luat legătura cu cadrele didactice de aici și am înțeles cât de utilă este o astfel de investiție pentru elevii din clasele a șaptea și a opta, deoarece nu beneficiază de microbuz ca și cei mici și fac zilnic naveta de la 7-8 kilometri”. Apreciind dedicația unor cadre didactice pentru ajutorul acordat acestui gen de proiecte edilul comunei, Ioan Bujor, a anunțat că va propune Consiliului Local ca profesoara Lenuța Țifrea — coordonator local al proiectului — să primească titlul de cetățean de onoare, în semn de recunoștință pentru activitatea desfășurată.
Punctul culminant al evenimentului a fost momentul în care fiecare dintre cele 250 de biciclete și-a găsit stăpânul, iar aceasta s-a realizat în funcție de talie și vârstă, sub privirile emoționate ale sutelor de părinți care și-au condus apoi sau doar urmărit copiii cum se răspândesc pe ulițele temeinic asfaltate ale comunei. Vreme de câteva minute bune, pe la răspântii s-au tot auzit claxoane scurte și voci vesele de copii, semn că pentru ca viața să meargă înainte este nevoie unori măcar de o bicicletă. În cazul de față, organizatorii chiar au găsit un titlu inspirat proiectului, numindu-l ”Pedale Salvatoare”. Nu ne rămâne decât să sperăm că aceste pedale care au debutat pe 2 aprilie 2024, să continuie carierele școlare ale unor minunați copii din mediul rural care de multe ori nu mai găsesc drumul spre școală.