Astăzi este Ziua Culturii Naționale, în semn de omagiu pentru poetul nostru național, Mihai Eminescu, născut în urmă cu 174 de ani, la Botoșani.
Ca deputat și dascăl, cred că este extrem de îmbucurător faptul că, în ultima perioadă, foarte mulți tineri sunt atrași de operele marelui scriitor. Acest fapt este un semn elocvent al faptului că scrierile lui Mihai Eminescu sunt mai actuale ca oricând şi că românii s-au întors către poezie, în această perioadă de criză morală şi de identitate pe care o traversează întreaga societate.
La ceas aniversar, consider că nu trebuie să uităm rădăcinile ideologice ale gândirii politice a lui Mihai Eminescu, o figură marcantă și pe scena politică a vremii sale. Prin consemnările sale jurnalistice, marele poet a deranjat importanţi lideri ai formaţiunii în care activa, unii dintre ei exclamând celebra sintagmă în acea epocă „Ia mai opriţi-l pe Eminescu ăsta!”. De altfel, publicistica eminesciană ne-a lăsat tuturor o frescă literară cu valoare de simbol, care oglindeşte cu fidelitate caracteristicile scenei politice, parlamentare şi guvernamentale de atunci.
Cariera de ziarist politic al lui Eminescu a fost pigmentată de articole cu tentă de educaţie politică destinate cititorilor săi. „Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România, şi dintr-o parte şi dintr-alta, e o politică necoaptă, căci pentru adevărata şi deplina înţelegere a instituţiilor noastre de azi ne trebuie o generaţiune ce-avem de-a o creşte de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele ţării e creşterea morală a generaţiunii tinere şi a generaţiunii ce va veni. Nu caut adepţi la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ţine ca la el însuşi”, scria marele poet, prozator şi jurnalist!
Mihai Eminescu a pledat activ pentru conservarea naţionalităţii şi întărirea statului naţional, considerate de el a fi „legea supremă a naţiei”, iar politica eficientă a vremii trebuia efectuată, scria poetul, doar în funcţie „de calităţile şi defectele rasei noastre, de predispoziţiile ei psihologice”.
Consider că încurajarea conştiinţei interesului naţional, promovată activ de Eminescu, trebuie să fie o prioritate şi acum, pentru toţi cei care suntem angrenaţi în politică și nu numai.
Scrierile politice ale „Luceafărului” sunt de actualitate şi astăzi, la 174 de ani de la nașterea sa, ele reprezentând un adevărat testament şi cred că nu ar fi rău să fie rememorate din când în când, pentru a nu ne uita menirea de a fi mereu în slujba poporului…
Deputat PNL Bacău, Elena HĂRĂTĂU