comunicat de presă
Până în prezent, în acest al doilea mandat al meu din Camera Deputaților, am inițiat un număr de 102 de propuneri legislative, 23 dintre acestea fiind acum legi, după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis. Aceste proiecte de legi au fost depuse împreună cu colegii deputați din PNL și au o arie largă de cuprindere, fiind aplicate în toate domeniile de activitate.
De asemenea, am prezentat în plenul Camerei Deputaților 39 de declarații politice, pe teme desprinse din realitatea cotidiană și demersurile PNL privind îmbunătățirea vieții românilor.
În ultima sesiune parlamentară, am inițiat o serie de întrebări și interpelări, cea mai importantă dintre acestea fiind adresată ministrului Sănătății, prin care solicitam abrogarea a două decizii ale Colegiului Medicilor Stomatologi ce restrângeau și limitau activitatea medicului stomatolog, prin diferențierea tipului de manopere în funcție de diferite specializări.
În urma intervenției mele, cele două acte normative au fost abrogate, iar medicii stomatologi au primit garanțiile necesare privind exercitarea liberă și neîngrădită a profesiei, în baza drepturilor și competențelor garantate de lege.
Am avut un aport considerabil la dezbaterile și analizele derulate pe tema noilor legi ale educației, în cadrul Comisiei pentru învățământ în care activez. Au fost câteva săptămâni de muncă asiduă și zeci de ore de discuții, în urma cărora proiectele de lege ale învățământului preuniversitar și universitar au fost votate de cele două camere parlamentare, devenind Legile 198 și 199/2023. Mulțumesc, pe această cale, doamnei ministru Ligia Deca, pentru implicare și prezența activă în cadrul lucrărilor comisiei, în timpul discutării celor două legi esențiale pentru viitorul educației naționale.
Adoptarea legilor educației este un rezultat major al acestui mandat, rezolvând marea majoritate a solicitărilor și doleanțelor tuturor celor implicați în procesul de învățământ, elevi, cadre didactice, părinți, conducerea școlilor și autoritățile abilitate. Sunt convinsă că noile acte normative vor asigura calitatea mult dorită a sistemului, în paralel cu reducerea abandonului școlar și a analfabestismului funcțional, îmbunătățind astfel fundamental situația învățământului românesc.
Prioritățile Partidului Național Liberal pentru viitoarea sesiune parlamentară se referă la modernizarea și dezvoltarea României, deziderate transpuse deja în practică în toate sectoarele socio-economice, în mandatul de prim ministru al președintelui Nicolae Ciucă. Sunt încrezătoare că miniștrii liberali din actualul Executiv vor continua să aducă plus valoare actului guvernamental și își îndeplini cu succes obiectivele portofoliilor deținute, așa cum s-a întâmplat și până acum. Avem o echipă de miniștri bine pregătiți, competenți, care au capacitatea de a performa din punct de vedere managerial și de a obține rezultate notabile, atât din punctul de vedere al evoluțiilor de dezvoltare, cât și a investițiilor și a atragerii fondurilor europene. De asemenea, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, prin utilizarea judicioasă a tuturor sumelor avute la dispoziție de către România, reprezintă un alt obiectiv asumat al PNL.
În ceea ce privește județul Bacău, finalizarea Autostrăzii Moldovei constituie o prioritate de prim rang, investiția urmând să contribuie decisiv la dezvoltarea comunităților din zonă, atât din punct de vedere economic, cât și social. Noua autostradă urmează să traverseze județul Bacău, fapt ce va reprezenta nu doar apariția de noi locuri de muncă pentru localnici, cât și perspectiva creării premiselor necesare pentru noi investiții. Vor exista astfel o serie de oportunități de dezvoltare la nivel județean, care, în final, vor conduce și la creșterea calității vieții oamenilor.
De asemenea, voi susține inițiativele legate de protejarea mediului și tranziția spre energia verde, promovate de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Totodată, avem mare nevoie de impulsionarea agriculturii din județul Bacău, prin intensificarea investițiilor în sisteme moderne de irigații. Voi sprijini cu fermitate și dezvoltarea turismului județean, îndeosebi prin maximizarea potențialului stațiunii Slănic Moldova, care dispunde de resurse turistice mult mai mari decât capacitatea atinsă în prezent.
Nu în ultimul rând, voi fi alături de localnicii și autoritățile locale din comuna Răchitoasa, implicându-mă în proiectele investiționale aflate în derulare. Între acestea, menționez dotarea cu laboratoare inteligente a Liceului Tehnologic, modernizarea și echiparea tuturor unităților de învățământ din comună, astfel încât școlile să fie prietenoase și să contribuie atât la reducerea abandonului școlar, cât și la îmbunătățirea rezultatelor la învățătură ale copiilor din Răchitoasa.
Cu considerație,
Deputat PNL Bacău,
ELENA HĂRĂTĂU