Am primit raport de adoptare în comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților, la inițiativa mea pe care am depus-o pentru reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare, pentru locuitorii orașului Comănești și a celor aflați pe o raza de 8 km, care au suferit de poluarea remanentă datorată exploatării și arderii cărbunelui.
Ca majoritatea colegilor mei, am privilegiul să iau contact cu problemele și grijile cetățenilor din teritoriu, cele cu care se confruntă oamenii de zi cu zi.
Iar în această dimineață am adus în atenție membrilor comisiei pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților o situație de fapt: în orașul Comănești din județul Bacău a existat exploatare de cărbune brun timp de aproape 170 de ani, până recent în anul 2005, luna mai, când s-au închis lucrările în subteran a ultimelor sectoare din bazinul carbonifer al Comăneștiului, cu proiect de închidere și ecologizare.
Localitatea Borsec a fost inclusă în lista localităților ai căror locuitori beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalități ca urmare a exploatării cărbunelui în minele din zonă. Însă în Borsec a existat o subfilială a Minei din Comănești, și ar fi peste limitele înțelegerii de ce locuitorii orașului Comănești nu ar putea beneficia de această compensare a vârstei standard de pensionare. Cu atât mai mult cu cât locuitorii orașului Comănești au fost afectați de poluarea remanentă și datorită arderii cărbunelui de la Termocentrala din oraș care a funcționat în perioada anilor 1954 – 2000 la capacitate de 24 MW.
Într-un raport recent întocmit de mișcarea Europe Beyond Coal, sub egida Alianței pentru sănătate și mediu (HEAL) sunt menționate date cu privire la impactul poluării cronice ca urmare a arderii cărbunelui la termocentralele din Balcanii de Vest care nu sunt echipate cu tehnologii care să elimine dioxidul de sulf și provoacă efecte nocive asupra sănătății oamenilor cumulând 88% din costurile medicale suportate de sistemul medical.
Pe baza acestui raport, în cazul Termocentralei din orașul Comănesți putem estima că la o capacitate de productie de 24 MW s-a produs o poluare de 10200 tone/an de SO2 (dioxid de sulf), fapt ce a provocat costuri în sistemul de sănătate de milioane de euro, și pierderi inestimabile de vieți omenesti.
Le mulțumesc colegilor pentru înțelegere și pentru votul favorabil acordat azi în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.
Deputat PNL Bacău, Cătălina Ciofu