Demisia Ninei Chiper a fost ca o pisică cu (cacofonia e din partea casei) clopoței. În fond duduia a girat, cu tot cu rudele angajate în aparatul administrativ, una dintre cele mai lungi perioade când băcăuanii au stat cu rahatul la nas. Nerăspuzând la telefon și neinvitându-mă în conferința de presă în care am înțeles că și-a justificat cumva managamentul defectuos, nu am să mai pomenesc mai mult despre ea. Nici nu-mi fac prea mari probleme: va avea grijă PSD-ul de cariera demisionarei, sunt convins. Cine știe, poate ajunge și parlamentar, și așa sunt vreo câțiva de umplutură, manechine de paie. Să-i urăm, deci, mult succes!
Și, totuși, cine e vinovat, cine sunt responsabilii de criza prelungită a așa numitei ”Rezerve de apă”?
Dacă este să ne uităm pe portativul vocal din aceste zile, ar fi cam așa: primarul Viziteu, fostul primar Necula. De cealaltă parte, liberalii spun că clica (ghinion de cacofonie) pesedistă este vinovată (vezi aici).
Realitatea este însă că ”Rezerva” nu va funcționa niciodată! Este o veste tristă, știu, (cumva doamna Nina Casian mi-a stricat știrea) dar aceasta este realitatea! Documentându-mă, am ajuns să vorbesc cu specialiști care mi-au explicat de ce gargara feibucistă a politicienilor nu va ține loc de apă în caz de avarie.
S-o luăm metodic, zic.
Alimentarea cu apă municipiului Bacău se face din două surse:
- Stația Gherăiești (front propriu de captare)
- Stația Barați (via Valea Uzului)
Stația Gherăiești deservește nord estică a municipiului: Șerbănești, ANL Gherăiești, Ștefan cel Mare, Milcov, etc.
Stația Barați este proiectată să acopere restul orașului.
Gherăieștiul are 39 de puțuri, dintre care două sunt relativ noi. Cele vechi, adică 37 la număr, au fost garantate 30 de ani, dar în momentul de față au un debit minor (4-5 l/s) iar cele noi nu pot asigura decât un debit de 10-12 litri per secundă. O idee deloc proastă a fost constuirea Stației de demanganizare (filtru format din nisip și acțiune catalitică) care a costat vreo opt milioane de euro. Ar fi fost foarte utilă în condițiile în care ar fi avut de demanganiza. Acum o întrebare pentru specialiștii de la Consiliul Județean/CRAB:
- Când a fost proiectată ”Rezerva” care a fost debitul estimat?
Întrebarea ar trebui să dea un răspuns concludent pornind de la următoarea realitate: în momentul de față există un debit de 80 litri/secundă, în condițiile în care proiectarea se referea la 800, deci de 10 ori mai puțin! Cine a făcut caietul de sarcini, cine a girat proiectul și executarea lui?
Șeful PSD, Dragoș Benea, arată cu degetul spre constructor (Brândușoiu/Branprins). Dar acest constructor a lucrat oare de capul lui? Nu cumva era domnul Benea președinte al CJ Bacău? În schemă mai apare și numele lui Răzvan Găină, fost manager CRAB, aplisit pe la alte curți boierești și care a fost nevoit să plece cu un șut în partea dorsală și cu ceva penal pe CNP, dar asta e altă poveste. Totuși, dacă nu mă înșală memoria parcă acest Găină era asociat cu domnul lider de PSD, pe vremea când parola dintre ei era Amarante. Ori poate mă înșel? Nu acolo le cânta, sub clar de lună, Julio Iglesias pe banii băcăuanilor, acest Alifantis spaniol, bucuros tare că a găsit admiratori dispuși să-i umfle conturile tocmai prin estul Europei?
A doua întrebare:
- Cât timp și în ce cantitate se va folosi sulfatul de aluminiu, clorul și soda caustic pentru ”clarificarea” ph-ului apei de suprafață?
Pisica cu clopoței (iarăși ceva cacofonie) și-a dat demisia pentru că nu avea altă soluție. E o recunoaștere a incapacității proprii și a celor care au ținut-o în funcție ani în șir deși băcăuanii erau deșelați de la cărat apă cu bidoanele. Evident, soluții sunt. Simplu: trebuie o mână de gospodar și curajul de a rade tot! Și să se uite puțin la modul în care au lucrat sprecialiștii prin anii ‘80! Așa comuniști cum erau au găsit soluții practice și relative ieftine.
Fătălăilor, mai lăsați facebook-ul, că începe iarăși să pută prin oraș!