Deși județul Bacău nu are un număr de locuitori mai mare decât județele Iași, Constanța, Timiș sau Cluj, există toate șansele să bifeze o premieră. Județele menționate au în organigramă câte două posturi de inspectori generali adjuncți, deși numărul total al copiilor cuprinși într-o formă de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional, este mai mare sau cel puțin egal cu cel al eleviilor din Bacău. ”Succesul” local nu vine însă dinspre zona educațională, ci dinspre cea a managementului școlar. Astfel, în plin proces de modificare a Legii Învățământului, cu efecte inclusiv la nivelul inspectoratelor școlare, Bacăul are pe tapetul toamnei un al treilea post de inspector general adjunct!
Deocamdată numele și proveniența sunt mai puțin importante, cert este că lucrurile sunt destul de avansate după unele surse, înființarea și numirea pe post fiind o chestiune de zile. La conducerea IȘJ Bacău, mai exact la nivelul celor două inspectoare care au făcut rocada în urmă cu puțin timp, informațiile par a fi disiminate în mod diferit. La întrebarea: ”Care este necesitatea pe care o reclamă înființarea celui de-al treilea post de inspector general adjunct la nivelul IȘJ Bacău, actualul ”general”, Anca Egarmin (numită cu sprijin PSD), a precizat:
”Nu există această necesitate. Nu există ținând cont de numărul de profesori și elevi la nivelul județului. Doar ministerul decide în acest sens. Noi (conducerea IȘJ Bacău, n.r.) decidem doar la nivel de inspectori școlari. Mai sus, e decizia ministerului”.
În schimb, actualul adjunct, fost ”general” până în aprilie 2022, Ida Vlad (zona PNL) susține că: ”Nu știu. Eu știam doar că a fost o discuție mai veche despre trei candidate pentru funcția de adjunct, după care au rămas doar două funcții. În rest nu știu să fie vorba de a fi înființat un alt treilea post”.
Pentru a elucida problema ne-am adresat în scris Ministerului Educației de la care așteptăm un răspuns cât mai urgent pentru a afla și noi, alături de ceilalți cetățeni, de ce ar fi Bacăul mai cu moț la acest capitol, ce fenomen educational s-a petrecut peste noapte de ar fi nevoie de o asemenea mișcare de forță, aceasta în timp ce sunt sume neachitate prin decizii judecătorești, școli cu toalete în fundul curții ori alte zeci și zeci de probleme care numai a ”România educată” nu arată.