𝑒𝑑𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑎𝑙 Sebi Șufariu
Un prim și, deocamdată, mic efect al prevederilor noii ordonanțe fiscale care a intrat în vigoare începând cu ziua de astăzi, 1 august, 2022, este pierderea a cel puțin unui contract cu fracție de normă. Persoana care mi-a trimis un mesaj spune, printre altele: ”Am decis să mă dau afară din propria firmă pentru că eu chiar lucram în mod real cu fracție de normă. Și nu ca femeie de serviciu, așa cum au zis domnii Cîciu și Solomon”. Nu știam ce au declarat distinșii, dar am aflat relativ repede.
„Nu cred că economia României stătea în femeia de serviciu și nu cred că ea a fost ținta… E greu de venit cu exemplul cu femeia de serviciu pentru a schimba legea. Nu acesta este exemplul care trebuie să ni se aducă în vedere. Unde e problema?”, a declarat Solomon pentru Europa Liberă.
De precizat este că parlamentarul Adrian Solomon este președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților. Solomon este același parlamentar care a introdus amendamentul care îi amnistiază pe plagiatorii care și-au obținut titlul de doctor înainte de 2011, precizând atunci că ”și furtul se prescrie”.
Ministrul de Finanțe, Adrian Cîciu: “La acest moment, acestă ordonanţă îşi va face efectele, aşa cum a fost stabilit. Altă întrebare dacă se poate“, a aruncat acesta ironic într-o conferință de presă, după modelul deja consacrat în PSD de ”celebrul” Florin Iordache.
Pe anumite grupuri, mai mulți analiști spun că măsura va duce la desființarea multor contracte de muncă cu jumătate de normă, iar mai mulți administratori de bloc își pun întrebarea dacă vor fi nevoiți să renunțe la persoanele care fac curățenie și care au contracte part-time.
Pe de altă parte, guvernanții își justifică măsura spunând că aceasta a fost luată pentru că unii angajatori fac contracte part-time pentru angajații lor, pentru a plăti contribuții mai mici la buget, restul fiind dat în plic angajatului, adică „la negru”.
Câte raporturi între angajați și angajatori se derulează însă în modul acesta pe care îl invocă autoritățile? Oare nu există și angajați pe bune cu fracție de normă? Nu este și acesta un drept constitutional?
”Sunt multe cazuri în care nu sunt șmecherii pe contractele astea. Cui îi convine să plătească către stat pentru 8 ore, dar să beneficieze de 2? Ar trebui ca angajatul de la curățenie să treacă pe PFA și să-și plătească tot? E o bătaie de cap pentru persoana respectivă.
De asemenea, sunt multe persoane care lucrează pe microîntreprinderi și au contract part-time în propria firmă. Acestea vor fi în fața unei alegeri:
1. Să închidă contractul de muncă și să treacă pe impozit pe profit
2. Să mențină un contract de muncă întreg pe 8 ore pentru a beneficia în continuare de regimul micro (de la 1 ianuarie). Oricum ar fi, reprezintă costuri în plus. Aceste costuri vor duce la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor furnizate pentru a acoperi costurile în plus. Mai departe, vor fi transferate către partenerii de afaceri și, în final, e posibil să le vedem în inflație.
Sunt firme mici afectate în perioada asta de incertitudine (contracte pe care le mențin cu greu), iar pentru ele aceste costuri în plus, dacă nu măresc prețurile, pot duce la închidere. Mai ales că, în cazul anumitor clienți, creșterea prețurilor serviciilor nu este acceptată”. (Sursa: Hotnews)
Personal cred că este o disperare a guvernanților de a face rost de bani, sub orice formă. Aceasta în timp ce pensile speciale sunt bine mersi chiar și supraimpozitate, că, deh, una este să iei din 2000 lei și alta din 20 000, iar costurile unor produse sau servicii (zona HORECA, construcții, etc) vor crește pentru că firmele care vor reuși să se mențină vor fi obligate să umble la prețuri.
„Nu mi se pare că este o decizie înţeleaptă, a mai fost discutată o astfel de măsură, dar a fost tot timpul considerată neadecvată pieţei din România. Până la urmă, dacă vrem să luptăm cu lupta la negru sau la gri, nu se poate face decât cu verificări. În caz contrar, ceea ce este gri se va transforma în negru dacă nu faci verificări“, spune Emilian Duca, consultant fiscal, despre supraimpozitarea contractelor part-time. Practic, explică el, această măsură ar putea veni cu un recul, pentru că, dacă un angajator ţine salariaţi pe contracte part-time şi plăteşte restul salariului „în plic“, va fi tentat să anuleze cu totul contractul şi să plătească angajatul la negru. „Ori dispar locurile de muncă respective pentru că devin prea scumpe şi se transformă în muncă la negru“, spune acesta. (sursa ”Ziarul Financiar”).
De remarcat este că aceasta s-a vrut a fi o măsură de stânga, socialist, promovată asiduu de social-democrați și, desigur, însușită de colegii liberali din coaliție, pe baza algoritmului politic stabilit la momentul în care au încheiat, zic unii mezalianța USL2, eu i-am zis un pact de temporară neagresiune din motive pur politice. Rămâne de văzut cum vor decide în cazul cotei unice și a altor subiecte unde există diferențe majore, dar subiectul excede tema de față.
Ca idee, totuși, cine credeți că are însă pensia specială cea mai mare în rândul parlamentarilor? Conform Europa Liberă România aceasta aparține fostului judecător CCR Simona-Maya Teodoriu, în prezent deputat PSD, a cărei pensie ajunge, lunar, la 30.000 de lei.
Ca să-i mai îndulcim aleanul celui care ne-a scris în cursul acestei frunoase dimineți de august, mai dăm un citat din Adrian Solomon, parlamentar din 2008 încoace:
”Sunt un pesedist adevărat şi nu mă dezic de calitatea mea de membru de partid şi nici de structura mea socialistă şi chiar, de multe ori, comunistă. Cine are ceva de comentat să vină să-mi contraargumenteze. Da recunosc că sunt comunist. Dar un comunist luminat, unul care acceptă armonia socială şi nu are în programul său politic lupta de clasă”. (sursa Ziare.com).
Propun să vedem ”lumina” după 1-3 luni în statistica pe care o vom face Revisalurilor.
Zi frumoasă, stimabile!