comunicat de presă
În fiecare an, sperăm și ne urăm unii altora ca sărbătorile să ne aducă abundență, daruri, bunătăți. Ce înseamnă, însă, de asemenea, sărbătorile: mâncare aruncată, milioane de tone de deșeuri, abuz de plastic de unică folosință, nereciclabil.
Cu cele mai bune intenții, ajungem, în fapt, să încurajăm și mai mult consumul iresponsabil.
Tot mai multe obiceiuri legate de Crăciun și sfârșitul de an incorporează, de ani buni, plastic în diverse forme: măști, elemente de recuzită, costum – din lipsa sau pierderea elementelor vechi. Deși funcția ritualică persistă prin înlocuire, vremurile cer adaptarea practicilor tradiționale la noile realități. Cum interpretăm noi provocarea: apel la creativitate și do it yourself.
Printr-un exercițiu performativ, noi, echipa Plastic.mar (Alina Tofan – concept & performer, Diana Păun – fotograf, Ecaterina Colasiz – ecodesigner și Georgiana Vlahbei – concept & text performativ) ne-am propus să semnalăm aceste transformări și să tragem încă un semnal de alarmă asupra risipei în contexte festive, reimaginând Jocul Caprei, ritual practicat în preajma Anului Nou.
Folosind ambalaje de cadouri și peturi colectate de-a lungul ultimelor luni și adaptând orația tradițională, propunem un alt tip de colind- alarmă. Așadar, de sărbători, echipa Plastic.mar a fost din casă în casă cu un eco-colind, ce vă îndeamnă să regândiți sensul abundenței și cu care vă dorim creativitate în reducerea risipei și un An Nou mai sustenabil!
Vine capra de la munte
Cu paietele pe frunte
Are-n coarne paie multe
Și mai mari și mai mărunte.
Ța, ța, ța, căpriță, ța
Plasticul neinterzis
Ne face capra de vis.
Ța, ța, ța, căpriță, ța
Asta-i capră-nfoliată
Și cu plastic decorată.
Ța, ța, ța, căpriță, ța
Asta-i capră reciclată
Cu peturi înveșmântată.
Ța, ța, ța, căpriță, ța
Asta-i capră-adevărată
Nu e biodegradată.
Asta nu-i capră de munte,
Nu-i plac ierburile multe
Nu e capră de furaj
Mănâncă doar ambalaj.
Asta-i capră cu răvaș,
Că vine de la oraș,
Vrea măslinele în vid
Bea doar sucuri cu acid.
Ța, ța, ța, căpriță, ța
Gazdele petul să-ți dea!
Hai căpriță să jucăm,
Alarmă lumii să dăm:
Cât plastic la tine-n casă,
Să ai bucate pe masă!
Cât plastic e la gunoi,
Tot atâția euroi!
Cât plastic pe fund de mare,
Așa belșug-n buzunare
Câte sticle și bidoane,
S-aveți multe milioane!
Câte pungi la tine-n casă,
Să ai galbenii pe masă!
Ța, ța, ța, căpriță, ța
Ța, ța, ța, căpriță, ța
Anul Nou fără poluare,
În case doar sărbătoare,
Și la toți, cu mic cu mare,
Să v-aducă reciclare!
Ța, ța, ța, căpriță, ța
Gazdele plastic să-ți dea!
Hai căpriță să jucăm,
Alarmă lumii să dăm:
În Anul care-a trecut,
Tot cu plastic ne-am umplut
Cât de mult am consumat
Că planeta a cedat…
Iar în Anul care vine,
Te rugăm gândește bine,
Cât plastic vei consuma,
Că moare planeta ta!
Moare, moare, capra mea,
Gazdele plastic să-i dea!
Scoală, scoală, capra mea,
Gazdele plastic să-ți dea!
La Anul și la mulți ani!
Plastic Art Performance Collective își desfășoară activitatea sub egida Asociației Macaia. Colectivul propune un dialog public și chestionează practici, reprezentări și utilizări individuale sau colective ale plasticului ce duc la îndreptarea atenției spre suprapoluarea cu plastic și spre supraconsumul nesustenabil, care constituie un punct de pornire pentru o schimbare de perspectivă și o reflecție artistică asupra „internalizării“ plasticului din viața cotidiană. De-a lungul celor 2 ani de existență, pe lângă proiectele derulate la nivel national, echipa s-a orientat și către scena artistică internațională, prin fotografii și ecovideoperformance-uri. Cel mai cunoscut și plimbat dintre produsele artistice realizate de Plastic Art Performance Collective este videoperformance-ul, ASPHYXIA, ce a fost selecționat în cadrul celei de-a 9-a ediții a Festivalului Internațional de Performance Acciones Al Margen din Bucaramanga, Columbia, festival susținut de către Ministerul Culturii din Columbia. Echipa a mai fost prezentă în festivaluri și expoziții internaționale, precum: Primul Festival de Eco Performance – Brazilia, realizat chiar de către compania de teatru Taanteatro, în rândul căreia a apărut conceptul de ecoperformance; SUA – Dispatch Gallery – Connection Exhibition Show, Online Performance Art Festival, The Digital Hole – Present Escapism exhibition, The Hive Art Community – Brooklin; Tablespoon Theatre – Glasgow, DISLOCADA – Festival Internațional de Performance ce s-a desfășurat simultan în SUA, Mexic, India, Columbia și în care Plastic Art Performance Collective a fost prezent. Fotografiile proiectului au fost publicate în revista MVIBE Magazine din SUA.
De asemenea, activitatea și produsele artistice realizate de către Plastic Art Performance Collective au fost publicate pe Balkan Art Scene – o platformă care promovează activitatea artiștilor balcanici, Re-Vision Festival – Țara Galilor, Sphere Festival – India.
Pentru anul 2022, echipa pregătește două proiecte ce au obținut finanțarea AFCN – ECO Frequencies: Binaural Therapy (Intervenție Culturală ) și Yagoria (Dans), dar și primul festival eco art performance din Europa de Est, Eco Future Performance Festival, ce va aduce în fața publicului din românia conceptul de eco performance și de eco video performance, alături de new media arts și elemente de sustenabilitate în artă.
Grupul Plastic Art Performance Collective este coordonat de către Georgiana Vlahbei și Alina Tofan, ce lucrează constant alături de Paul Ruben Grec în cadrul Asociației Macaia și de Ioana Buraga (artist vizual,motion & grafic designer și comunicare).
Facebook – https://www.facebook.com/plasticmemoriesirisipa
Instagram – https://www.instagram.com/plastic.mar/
Youtube – https://www.youtube.com/channel/UChUHqI3WjYc1bPvQUt5nmLA