𝑒𝑑𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑎𝑙 Sebi Șufariu
Proaspătul președinte al PNL a cedat deja nervos într-o conferință de presă și a plecat pur și simplu, lăsând colegii și ziariștii cu ochii în soare. Mai bine zis în lumina reflectoarelor de pe camerele de luat vederi îndreptate, lacom, spre cel care venea cu discursul învingătorului care ia totul. Gata, domnule Cîțu, deja ați ajuns la nivelul lui Florin Ciordache – altă întrebare?
În afara faptului că vorbește precum un școlar care are mereu ceva de ascuns, mâncând cuvintele într-un stil hilar, Cîțu a părut și mai nevricos decât până acum. E firesc. Până luni era încă încărcat de adrenalina competiției electorale. Plin de halena sforăriilor care i-au asigurat votul pentru șefia PNL. Îmbătat de șansa facilă a propriului succes. A venit apoi mahmureala de a doua zi. PSD depune moțiune de cenzură! Și visul frumos s-a spulberat. PSD nu acceptă, tacit, jocul de-a opoziția și nu girează jalea care va fi în toamna și iarna acestui an. Trezit la realitate, premierul șef de partid de două zile, pare să realizeze că poziția lui a devenit, mai repede decât se aștepta, extrem de precară. Habar nu am cum de și-a imaginat, atât el cât și acoliții lui, că PSD ar trece pe viteza USL cu un astfel de deficit de imagine. Calculul pragmatic arată că pesediștii ar avea numai de pierdut dacă ar gira, chiar și din umbră, fantoșa Cîțu. De ce și-ar dori social- democrații să sprijine un premier Cîțu deja perimat când pot obține mult mai mult prin prăbușirea Guvernului? Ciolacu și ai lui par să se fi înviorat subit după victoria social democraților germani, iar mesajul de felicitare către Olaf Scholz e aproape un fel de incantație mistică. Păi, și cum să nu fie nevricos domnul Cîțu? Probabil a realizat că și inima lui Iohannis bate tot la Berlin, iar el are în spate o trupă care chiar îl va sacrifica fără nicio problemnă, că așa-i în ”echipa câștigătoare”.
Imaginea lui Vasile Cîțu și a celor din spatele lui, din conferința de presă – la care poate au fost prezente chiar jurnalistele agresate de ciracii domnului Cîțu – este elocventă și adaugă un nou înțeles expresiei ”începutul sfîrșitului”. În sensul că de data aceasta începutul a fost aproape concomitent cu sfârșitul.