Curtea de Conturi Bacău a constatat că o serie de angajați ai Primăriei Bacău au adus bugetului public un prejudiciu de 53.337 lei prin modul cum au acționat în cazul unei licitații care a avut drept scop executarea de lucrări de reparații instalații sanitare la Bazinul de Înot din Bacău. Este vorba, în pură tradiție a achizițiilor publice românești, de o achiziție directă, cu un singur ofertant, efectuată la sfârșitul anului 2019, la care ulterior, mai precis în luna februarie 2020 s-a adăugat un act adițional, pentru suma de 218.943 lei. Conform răspunsului remis de Primăria Bacău în urma solicitării TELE 1 pe baza Legii 544/2001 ”achiziția a fost inițiată de Direcția Administrare Baze Sportive prin referatul de necesitate și Caietul de Sarcini întocmite de dl Daniel Roșu în calitate de șef Secție, contrasemnate de dl Marcelin Șolot în calitate de director la acea dată și aprobate de primarul Cosmin Necula. Contractul a fost atribuit în urma încredințării directe prin anunț publicitar pe SICAP, procedură la care s-a înscris un singur ofertant”.
Din datele puse la dispozție reiese că responsabil cu urmărirea desfășurării contractului a fost Daniel Roșu, responsabil cu derularea achiziției Mihaela Nițu din cadrul Serviciului Achiziții, verificarea ofertei și a conformității cu Caietul de Sarcini fiind în responsabilitatea lui Lucian Șolot, consilier în cadrul Serviciului Tehnic-Investiții.
Valoarea operațiunilor ce constituie abatere:
În timpul auditului financiar s-a calculat valoarea contribuțiilor la manoperă achitate necuvenit către societatea prestatoare, stabilindu-se suma de 46.408 lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 6.928 lei, în total 53.337 lei. Cauza abaterii o constituie nerespectarea de către prestator a prevederilor legale și neverificarea de către UATM Bacău a datelor înscrise de către acest prestator în documentele justificative care au însoțit facturile întocmite.
Consecințele economico-financiare ale abaterii constatate:
Utilizarea nejustificată a creditelor bugetare ale Primăriei Bacău prin decontarea necuvenită a sumei de 53.337 lei. (Raport Camera de Conturi Bacău)
Au muncit la negru?
Interesant este de stabilit cum și cu cine a efectuat societatea prestatoare lucrările la instalațiile sanitare ale Bazinului de Înot, sub supravegherea directă a șefului de secție, Daniel Roșu, din moment ce concluzia Curții de Conturi este următoarea: ”SC TIT Construcții Civile și Industriale SRL a executat lucrări de reparații instalații sanitare la bazin de înot, întocmind situații de lucrări în care a încasat manopera, inclusiv contribuții CAS, CASS, impozit pe venitul din salarii și contribuție asiguratorie de muncă, fără a avea contracte individuale de muncă și fără a vira contribuțiile încasate la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat”.
Amintim că tot la Bazinul de Înot din Bacău, în urmă cu trei ani, un angajat aflat în prag de pensionare și-a pierdut viața după ce a căzut de pe o scară în timp ce încerca să execute lucrări de reparație și întreținere. Inspectoratul Teritorial de Muncă a dat atunci mai multe avertismente și amenzi care au fost contestate de Primărie, dar castigate de ITM în urmă cu un an. În cazul prejudiciului licitației cu încredințare directă, Primăria ne-a comunicat că se vor lua măsurile impuse de lege pentru recuperarea prejudiciului. Așteptăm cu maximum de interes să vedem care vor fi acele măsuri. Cu atât mai mult cu cât, din cauze încă neclare, personalul tehnic și de întreținere al Bazinului de Înot renunță pe capete la serviciu.