- 𝐕𝐢𝐨𝐫𝐞𝐥 𝐌𝐢𝐫𝐨𝐧 este un liberal autentic, ales direct cinci mandate consecutive, este un antipesedist convins, chiar rivalii săi l-au gratulat cu amărăciune prin sintagma ”Republica de la Comănești”, înțelegând prin aceasta că este singura zonă în care nu au putut să tulbure apele. Are proiecte concrete realizate cu banii proprii sau prin atragere de fonduri în învățământ, sănătate, mediu, urbanizare. Este, cum s-ar spune, brand liberal garantat.
- 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐅𝐞𝐜𝐡𝐞𝐭 a fost numit, nu ales, pe orice funcție pe care a ocupat-o. Întâmplător sau nu majoritatea joburilor au fost în zona controlată de PSD. Inculusiv în 2012 când a fost numit de premierul Victor Ponta în funcția de vicepreședinte al al Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice. Și jobul călduț de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare a fost obținut tot sub tutelă pesedistă. În Bacău aceste chestiuni se cunosc. Printre liberali se spunea la un moment dat că până și postul de la Autoritatea de Audit ar fi fost antamat într-o manieră similară, aceasta după ce și-a dat demisia din funcția de consilier local în momentul în care opoziția la fostul primar Necula stătea doar într-o singură persoană.
- 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥 𝐅𝐞𝐧𝐞𝐜𝐡𝐢𝐮 este, fără îndoială, un personaj cu greutate, la propriu și la figurat, dar cu toate abilitățile sale are un mare dezavantaj: nu este băcăuan, iar liberalii din județ chiar dacă-s ascultători nu prea agrează outsideri. Sunt convins însă că, cerebral fiind, Fenechiu își poate negocia cu diplomație rolul în noua configurație a organizației.
- 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥 𝐌𝐢𝐜𝐥ă𝐮ș a fost singura voce clară și critică a liberalilor din Consiliul Local în legislatura precedentă și cum o faptă bună nu rămâne niciodată nepedepsită fostul șef al PNL Bacău, Ionel Palăr și gruparea din jurul său nu l-au trecut nici măcar pe un loc eligibil de supleant. Avocat de meserie, Miclăuș reprezintă în opinia multor liberali tocmai suflul nou de care are nevoie partidul, mai ales că acestuia nu i se pot reproșa nici un fel de combinații politice dirijate din umbră de oameni din afara organizației.
- 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐌𝐢𝐫𝐨ș𝐞𝐚𝐧𝐮, actual viceprimar, a pierdut foarte multe puncte prin asocierea cu scandalul legat de angajarea pe cabinetul său a lui Răzvan Găină-personaj care a baleat mult timp în zona intereselor pesediste. Mai mult, Miroșeanu a devenit de-a dreptul rizibil cu ocazia alegerilor de anul trecut când după ce era anunțat oficial candidat la Primărie, aproape în același timp era dezavuat chiar de cei care-l împinseseră în față, Palăr și echipa. După bancul cel prost cu ”îmbracă-te să te pun primar, dezbracă-te că te las prefect”, Miroșeanu a trebuit să se mulțumească cu un rol secundar, aproape decorativ în primăria cedată useriților și lui Viziteu. Aceștia din urmă nu pierd nicio ocazie în particular să-i ridiculizeze prezența în UAT și prestația. Tot de film carnavalesc rămâne și faza în care a încasat un cot în coaste pe șantierul Șoselei de Centură de la Dragoș Benea fără să crâctească, în timp ce zălăuanul Lucian Bode, pe atunci ministrul Transpoorturilor încerca să țină piept zgomotului de fond făcut de șeful PSD Bacău în fața camerelor de filmat.
Desigur că pentru noi cei care ne uităm la scena politică, din afară, cu un ochi critic, soarele va răsări fix din același punct și dacă PNL Bacău va fi condus printr-o formulă sau alta. Dar ceea ce decid alegătorii liberali prin vot intern este de urmărit și analizat pentru că, orice ar spune rivalii lor ideologici, PNL este un partid mare, iar politicile lor publice vor influența într-un fel sau altul comunitatea. De fapt, în scurt timp vom afla care este viitorul acestei organizații și al partidului în general, cum își vor creiona chipul în ce culori, cu câte lumini și umbre.