COMUNICAT DE PRESĂ
Prima eclipsă de Soare din anul 2021 – 10 iunie 2021
În Bacău, eclipsa va începe la ora 1343, va atinge maximul la ora 1406 iar sfârșitul eclipsei va fi la ora 1429.
Cu această ocazie, dacă cerul va fi senin, Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău, invită publicul la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” joi 10.06.2021, între orele 1330 – 1500 pentru a observa desfășurarea evenimentului.
Eclipsele de Soare se produc atunci când cele trei corpuri cerești, Pământul, Luna (aflată în faza de Lună nouă) și Soarele, sunt aliniate. În funcție de gradul de acoperire a discului Soarelui de către umbra Lunii, acestea pot fi totale, parțiale sau inelare.
Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021 este una inelară, deoarece Luna fiind la o distanță mai mare de Pământ decât media, respectiv 404234 km, discul Lunii nu este îndeajuns de mare încât să acopere complet discul Soarelui. Faza maximă a eclipsei (când va fi văzută ca o eclipsă inelară), va fi vizibilă în nordul Canadei, Groenlanda și Rusia. Faza parțială a eclipsei va putea fi văzută în nordul Americii de Nord, Europei și Asiei.
Pe 10 iunie 2021, din jumătatea de nord a României se va putea vedea o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a Soarelui de către Lună. Pe teritoriul României, eclipsa începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob.
În Bacău, faza parțială a eclipsei va avea magnitudinea maximă de 0.04, Soarele fiind acoperit în proporție de 0,4%. Începutul eclipsei va avea loc la ora 1343, maximul la ora 1406 iar sfârșitul eclipsei la ora 1429.
Atenție!!! Nu încercați să vedeți eclipsa folosind metode improvizate, ci numai cu filtre solare speciale!
Important!!!!
Accesul vizitatorilor, pentru a participa la observații, se va face restricționat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezența virusului Sars Cov 02. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenței în clădirea Observatorului Astronomic și să atingă cât mai puține suprafețe.
Persoane de contact: Muzeografii Observatorului Astronomic.
Telefon: 0234/513724
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Dr. Gabriela Gurău