Firma băcăuană care se ocupă de aproape 30 de ani de producția și comercializarea cărnii de pasăre a intrat, alături de alte societăți de profil, în vizorul Consiliului Concurenței pentru comportament anticoncurențial.
Companiile investigate sunt Transavia S.A., Ave Impex S.R.L., Vis Agri S.R.L., Safir S.R.L., AviTop S.A., Avicola Buzău S.A, Avicola Dragoș Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internațional Bacău S.A., Agrisol International RO S.R.L și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), se precizează într-un comunicat al Consiliului Concurenței din România.
Autoritatea de concurență deține indicii privind posibile înțelegeri și/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creșterea artificială aprețurilor de vânzare. În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii care activează pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre, precum și la sediul UCPR.
Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice. Inspecțiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, ompaniile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
Anul trecut, Consiliul Concurenței a sancționat 90 de companii și asociații ale acestora cu amenzi de 400,2 milioane ei (82,7 milioane euro), peste 40% din această valoare totală fiind recunoscută de companii, se mai precizează în comunicatul autorității de verificare a practicilor concurențiale.
În cazul Agricola Internațional, ținând cont de faptul că ultima raportare indică o cifră de afaceri de aproximativ 500 milioane lei, dacă ancheta Consiliului Concurenței va dovedi în mod definitiv vinovăția societății băcăuane, aceasta ar trebui să achite o amendă de 50 milioane lei! Agricola International Bacău a mai primit până în momentul de față sancțiuni din partea Consililui și pe alte spețe, cum ar fi cele de concntrare economică, dar sumele au fost mult mai mici, aproximativ 10 000 lei.