𝑆𝑒𝑏𝑖 Ș𝑈𝐹𝐴𝑅𝐼𝑈
Dintre toți invitații la emisiunile politice realizate de subsemnatul de-a lungul timpului am fost nevoit sau am fost aproape să ”tai” microfonul la vreo câțiva. La isterici, naționaliști și la …avocați. Trec peste faptul că ultimii vorbeau mai mult ca mine, dar, de regulă, mi se părea că prea confundă studioul, dezbaterea de idei cu sala de ședințe de la Judecătorie ori Tribunal unde vreun client trebuie epatat cu orice preț. Din câte îmi amintesc am recurs la acest gest doar într-o emisiune când Cristi Cojocaru chiar nu mai tăcea. Al doilea avocat căruia am vrut să-i limitez accesul la ”voce”-și i-am și spus-o mai apoi când am devenit prieteni- a fost Daniel Miclăuș. Când am făcut una/două emisiuni cu celălalt Daniel, Fenechiu, am avut, cum să-i zic, așa o mica bănuială. O vorbi și ăsta mai mult ca moderatorul? Fenechiu este însă mult mai abil. Dincolo de alte considerente care nu fac cazul acestor rânduri, vreau să spun că am rămas uimit de o întâmplare, mai bine zis de o reacție.
Iată faptele: în conferința de presă a PNL Bacău de astăzi, vineri 6 noiembrie, la un moment dat, senatorul Fenechiu a făcut o invitație publică contracandidatei Purcărin de la PSD pentru a participa la o dezbatere. Una pe teme de actualitate, Covid, etc. La scurt timp, președintele PSD Bacău, Dragoș Benea, a publicat pe pagina dumnealui de Facebook un text autosuficient care din punctul meu de vedere tinde să ia în ridicol însăși esența unei campanii electorale: dezbaterea, lupta de idei. Acum, sigur, e de înțeles că un medic e în prima linie, că toți suntem sau ar trebui să susținem efortul acestor specialiști, despre aceasta tot respectul, dar nu putem, totuși, exclude și un jurist din tot mecanismul Statului de Drept. Poate că, dintr-un anumit punct de vedere, o lege nesănătoasă, vă amintiți de celebrele OUG 13, OUG 14 de pe vremea PSD-Dragnea? este la fel, dacă nu mai nocivă decât un virus. Cu siguranță, în timp, mult vătămătoare!
Până la urmă de ce nu am avea privilegiul de a asista la o dezbatere între un medic și un avocat? Între un inginer și un profesor? Între un scriitor și un arhitect? Din moment ce persoane cu preocupări și vocații diferite au ales să candideze, nu înțeleg de ce ar trebui să funcționeze un fel de ”meseria mea e mai bună decât a ta!”. Oare cei care votează nu ar trebui să aibă o imagine de ansamblu a tuturor candidaților, indiferent de profesie, vârstă, sex, aptitudini? Din câte știu Parlamentul, mă refer la cel al României, nu e o asociație a unei bresle, ci, dimpotrivă, un spațiu al dezbaterii, culmea, ca să vezi, al…parlamentării!
Așa cum am spus în timpul conferinței sunt dispus să găzduiesc în condiții de perfect echilbru și imparțialitate orice dezbatere între candidați. Indiferent de nume și culoare politică. Cu atât mai mult o dezbatere între doamna Purcărin și domnul Fenechiu mi s-ar părea interesantă și ar fi o onoare pentru mine să-i fiu gazdă. Sunt sigur că și pentru băcăuani.