Pe la 5 după amiaza, cald, încă insuportabil de cald. În plus, parcarea de la CAEX, plină ochi. Nu fum de mici, nici drive-through de vaccinare, ci alegeri. Liberale. Faza pe municipiu. Prin aer, habar nu am cum, parcă miroase a mici pârpoliți pe grătar. Pe holul de la CAEX vreo trei generații de liberali și foști liberali democrați schimbă pasiențe. Apare de undeva un grup de bruneți și brunețele care se asortează de minune cu galbenul unor liberali.
La prezidiu Dragoș Luchian, încă președinte al municipalei PNL Bacău, prezintă un fel de dare de seamă sau raport de activitate. Din cele spuse de preopinent aflăm că liberalii au spulberat toate competițiile electorale, din mers, în ultimii ani. Până și Primăria ar fi cam liberală, iar useristul Viziteu, un fel de liberal sub acoperire. Mai aflăm că 4 consilieri locali, câți au scos liberalii tura asta, sunt mai mulți decât cele 5 bucăți din mandatul precedent. Și altele, de mă întreb la un moment dat dacă nu am greștit sala, ziua și ora. Verific invitația de presă. Sunt unde trebuie: CAEX, ora 17.00, alegeri pentru noul birou politic. Tot la prezidiu, Mircea Fechet. Mircea care este și candidat la ”județ”. Adică el centrează, el dă cu capul. Dar e generos. Îl invită pe podium pe senatorul Daniel Fenechiu. Acesta, maestru în a pleda, pledează strălucit pentru colegul său de breaslă, Daniel Miclăuș. Mai mult, Fenechiu îi corijează lui Luchian raportul de activitate cu câteva precizări care îmi întăresc convingerea că sunt la locul și momentul potrivit: liberalii au pierdut Primăria, au obținut mai puține scaune de consilieri, nu au, deci, majoritate în Consiliul Local unde stau cum este mai rău, nu sunt nici la Putere, nici în Opoziție…
Deși e clar că unii din sală nu-l agreează pe Fenechiu, par a-i sorbi, totuși, cuvintele și chiar îl aplaudă voinicește. Fechet se îmbujorează. Luchian la fel. Undeva prin rândul din față se aude unul mârâind. Din locul unde stau, nu-l văd, dar îl tot aud cum cârâie.
Urmează Daniel Miclăuș. Individul de pe rândul din față aproape grohăie. Avocatul vorbește însă peste onomatopeicele personajului. Rechizitoriul e dur. Prin cele spuse de Miclăuș, din ”festivalul democrației” lui Mircea Fechet și Liviu Miroșeanu nu a mai rămas mai nimic: baza de date modificată, manevre dolosive, lipsă de combativitate, atitudini caragialești…
Onomatopeicul strigă ceva. Miclăuș îl roagă să aibă răbdare. Mai are de spus doar că: ”Ar trebui ca Liviu Miroșeanu să-l întrebe pe fostul său șef de la PD, Vasile Nistor, ce șanse îi acordă la Primăria Bacău. Nici una, ori cred că domnul Nistor își cunoaște foștii colaboratori”.
Fechet îi dă cuvântul lui Liviu Miroșeanu. Viceprimarul e întunecat la față. Pare supărat, deși este clar că va înfrânge, vibrația, mai ales coloratura sălii, deja o indică. La un moment dat îl aud pe Miroșeanu spunând că în timp ce el era prefect și se lupta cu PSD-ul, Miclăuș nu i-a fost alături…Un sentiment ca acela de la discursul lui Luchian mă încearcă…O fi vorba de alt discurs, de alt loc…
Îmi amintesc de scena când Benea i-a dat un cot în coaste la vizita ministrului Bode pe Șoseaua de Centură, iar Miroșeanu doar a clipit puțin. La chestia asta s-o fi referit când a vorbit de luptă? În rest, nu înțeleg cum ar fi putut să-l ajute un consilier local care și-a făcut foarte bine treaba în forul legislativ pe ditamai prefectul, învestit cu puteri depline mai ales pe perioada pandemiei. Să-i fie body-guard? Miclăuș ia microfonul și îi răspunde la acuzația că nu ar fi dorit să candideze pentru funcția de primar. ”Nu am fost lăsat de mare om politic, Ionel Palăr, știți foarte bine, nici măcar pe lista de consilieri nu m-a vrut!”, spune el, iar sala izbucnește, spontan, în aplauze. Istoria e de altfel cunoscută. La prezidiu fețe-fețe. Onomatopeicul își contină partitura.
E cam gata. Cobor și dau cu ochii de personajul de mai înainte. După ce mă căznesc câteva secunde, îl recunosc: E Silviu Bondor, fost vicepreședinte al Consiliului Județean din partea PDL. Nu știam că și ăsta e liberal. Am uitat să-l întreb dacă mai are cartofi din ăia de care vindea acu câțiva ani cantinelor școlare… Pe hol mai zăresc vreo câțiva ”liberali” care până mai ieri i-ar fi dat la hingheri pe actualii lor colegi și, vorba lui nea Nicu, ”preteni”. Uite-l pe musiu Drăgănuță, fost și el viceprimar PD/PDL, Cucuianu, alt băiet cucuiet apărut din cine știe ce motiv să aleagă noul birou politic…Și el e liberal…Viorica Marcu sau Nicolae Tache, membru al PNL Bacău din 1994, nu. Sau mai exact nu s-au mai regăsit pe lista de membri cu drept de vot…
Cum ziceam câștigătorul se știa dinainte. La ce o mai fi candidat Miclăuș? Îl întreb. ”Am vrut să arăt că există și un altfel de PNL! Și, peste trei ani vom recupera acel PNL de care am vorbit astăzi: o organizație combativă, fără compromisuri, fără schelete în dulap, fără găști și gășculițe și mai ales fără votanți aduși de nu știu unde în locul unor vechi liberali care nici măcar nu s-au regăsit pe liste…”. Și, totuși, îndrăznesc să-i mai zic, gândindu-mă că după finalizarea votului, doar de spovedanii nu are chef, nu e cam cinic să candidezi dacă știi dinainte că vei pierde? ”Puțin, dar ce să-i faci trebuie să fie și din ăștia”, zice el râzând. ”Poate e o chestie de curaj, nu? ”. Nu mai știu pe unde mi-am parcat mașina. Acum îmi dau seama de ce mi se părea că miroase a mici. Vox populi, vox Dei-via grătar. E un gătar de atitudini, dar miroase ca unul real. Trăiască festivalul democrației. Îmi găsesc și mașina, o parcasem într-un colt, initial mă gândisem să o las la benzinăria de peste drum, la ce aglomerație liberală văzusem în parcarea de la CAEX. E tot cald, deși e trecut de șapte…Felicitări învingătorilor, cinste învinșilor!, parcă așa se spune, nu? Felicitări, Liviu, ți-am spus-o și într-un mesaj, ai înfrânt!