Este aproape de neînțeles ca un primar ales- e drept cu un număr de voturi chiar mai puține decât Cosmin Necula- să se fofileze după ce-i spune secretarul Primăriei, referitor la persoanele angajate pe Cabinete. Măcar Cristian Ghingeș, emul din școala lui Ponta, Benea și Necula, a fost transparent: a angajat doi tineri pe care i-a considerat el potriviți să facă ceva. Foarte bine. Nota 10 pentru transparență. Viziteu, în schimb, oferă aceleași răspunsuri care veneau din zona Primăriei în urmă cu doar câteva luni. E ca și cum el, primarul ales prin echivocul politic al liberalilor, nici n-ar fi. O curea de transmisie face posibil un modus operandi identic. Dar Viziteu promitea, cu orice preț, transparență. Vizibilitate. Iată că Ghinghireș nu s-a mai încurcat cu art 2. lit c coroborat cu art 12, lit d, ci pur și simplu a zis: ăla și aia, x și y!
Nu este în fond nicio problemă că sunt ”n” angajați pe cele trei Cabinete. (Rămân însă extrem de curios de rolul unuia ca Răzvan Găină-delegat de la ”Ape” să fie consilier pe un Cabinet). Demersul jurnalistic de față nu se referă nici pe departe la anumite persoane, ci doar dorește să scoată în evidență o atitudine ipocrită, o dublă măsură: Necula invoca art 2, lit c cu 12, lit d, (Legea 544/2001), Viziteu, deși progresist declarat, rămâne conservator, relativ, cum le place unora din sistemul juridic să spună, la această situație. În fond chiar este vorba de o situație relativă: Șeful Executivului ar trebui să ia frâiele în mâini și să demonstreze:
- Nu este omul Sistemului;
- Are/N-are voința politică de a-și impune punctul de vedere a deciziei față de colaboratori.
Ca om politic atunci când nu sesizezi ridicolul de care te pot acoperi unii funcționari publici, ești deja pe cale să nu mai fii luat în serios. În primul rând chiar de ei. Ca idee, orice angajat într-o instituție publică trebuie să-și depună declarația de venit. Cu nume și prenume. Fără CNP, care, dacă ați observat, apare de regulă blurat. Mai mult, apar acolo până și rudele de prim grad! Cu nume și prenume!
Ce facem, jucăm poker, am înțeles că analizați jocul din punct de vedere al statisticii/probabilităților matematice pe care le-ați studiat prin Franța, dar îl jucăm și pe Calea Mărășești?
Domnule Viziteu, m-neata tot cu din astea?