Încă de acum aproximativ doi ani, administrația băcăuană este un nisip mișcător. Se fac și refac organigrame, se dau și retrag delegări de atribuții, se angajeză lucrători, în timp ce municipiul arată așa cum îl știm cu toții: un oraș care pare că se scufundă în anonimatul provincial de târg fără relevanță zonală. Mișcările acestea nu vin ca urmare a unor decizii de reducere a cheltuielilor, ci ca o consecință a unor jocuri politice și a unor umori personale. În acest episod ne propunem să vă prezentăm câte ceva din joaca de-a administrația dintre primarul (Pro România, fost PSD până în decembrie 2019) și viceprimarii Constantin Scripăț (PMP) și Dragoș Ștefan (fost ALDE, actual PMP). Din tabloul activității celor doi viceprimari rezultă momente fie de-a dreptul hilare (șefi peste compartimente demne de desene animate), fie unele care pur și simplu arată un dispreț profund pentru banul public.
Fie că au avut sau nu atribuții reale sau că nu au avut de niciun fel, veniturile celor doi viceprimari, ca și al primarului de altfel, nu au fost deloc mici în toată această perioadă și, mai ales, au fost constante. Apropos de bani, din declarația de avere a viceprimarului Scripăț rezultă că în 2019 a avut venituri anuale de 140.172 lei, sumă pe care o datorează funcției din Executivul Primăriei. În total, în ultimii doi ani salariile primarului și ale celor doi vice ne-au costat un toc de 840 000 lei, indiferent de formalismul activității lor.
𝐔𝐢𝐭𝐞 𝐚𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮ț𝐢𝐚, 𝐧𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐞 𝐚𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮ț𝐢𝐚! 𝐋𝐞𝐚𝐟𝐚-𝐢 î𝐧𝐬ă 𝐬𝐟â𝐧𝐭ă!
Astfel, în 2017 lui Dragoș Ștefan i-au fost retrase atribuțiile pe care le deținea în compartimentul arhitectului șef, compartimentul cadastru, cultură și sănătate și învâțământ, acestea fiind preluate de primar. La acel moment, viceprimarul Ștefan a rămas practic fără atribuții, având un rol pur decorativ. Abia din 2019 situația s-a mai reglementat cumva.
Constantin Scripăț, deranjat că este luat la întrebări despre rolul său în Primărie, a precizat că are o normă de îndeplinit, chiar dacă uneori are mai mult, alteori mai puține atribuții, în funcție de aceleași toane ale primarului Necula. Salariul vine însă cu regularitate, fără întreruperi.
𝐴𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢ț𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑛𝑒 𝑎𝑙𝑒 𝑣𝑖𝑐𝑒𝑝𝑟𝑖𝑚𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐷𝑟𝑎𝑔𝑜ș Ș𝑡𝑒𝑓𝑎𝑛:
– Activități specifice Direcției Juridice cu excepția Serviciul Administrație Publică Locală și Registrul Agricol,
– Compartimentul Relații Publice și Organizare Alegeri
– Compartimentul Activitate Economică și Transport
– Coordonarea activității Comisiilor de Aplicare a Legilor Proprietății
𝐴𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢ț𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑛𝑒 𝑎𝑙𝑒 𝑣𝑖𝑐𝑒𝑝𝑟𝑖𝑚𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑡𝑎𝑛𝑡𝑖𝑛 𝑆𝑐𝑟𝑖𝑝ăț.
– Inventariere Patrimoniu
– Înregistare înregistrarea autovehicolelor care nu se supun conform legii înmatriculării
Aruncând un ochi în urmă aflăm că viceprimarului Constantin Scripăț i s-a delegat, prin Dispoziția de Primar cu nr 2716 din 04.12.2019, atribuția de ”Inventariere Patrimoniu municipiului Bacău. Tot prin aceeși dispoziție viceprimarului menționat i s-a dat de treabă la înregistrarea autovehiculelor care nu se supun conform legii înmatriculării. Adică, un fel de monitor al mopedelor, utilajelor folosite la ”toaletarea” parcurilor și al vehiculelor cu tracțiune animală, etc.
– Viceprimarului Dragoș Ștefan, prin efectul aceleiași dispoziții, i se dau unele atribuții la compartimentul Direcției Juridice, Compartimentul Informare Cetățeni și Organizare Alegeri.
În lună cu doar câteva luni, prin dispoziția 2122 din 02.09.2019, viceprimarul Scripăț era pus la muncă ca având ceva atribuții peste ”Protecția Civilă” și ”Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgențe”- perioadă pe care unii băcăuani o numeau cu ironie, ținând cont că începuseră să se audă des sistemele de alarmare acustică prin oraș, ”sirenele lui Scripăț”. Și astfel, mai cu o glumă, mai cu o sirenă, mandatul trece.
Negru pe alb pare însă scris în dispoziția nr. 1174 din 29.03.2019 că viceprimarului Dragoș Daniel Ștefan ”𝐍𝐮 𝐢 𝐬𝐞 𝐝𝐞𝐥𝐞𝐚𝐠ă 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐨 𝐚𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮ț𝐢𝐞 𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐨𝐬𝐦𝐢𝐧 𝐍𝐞𝐜𝐮𝐥𝐚”. Tot prin dispoziția de mai sus, lui Scripăț i se face cunoscut și obiectul de activitate al lui Constantin Scripăț: ”Compartimentul Protecție Civilă”. Asta înseamnă că între cele două dispoziții cea din 29.03. 2019 și cea din 02.09.2019 cele două perssoane cu funcții executive în conducerea Primăriei au cam șomat. Primarul a considerat că vicele Dragoș Șefan, devenit în acea perioadă indezirabil în partidul care-l promovase, ALDE, merită să încaseze leafă de pomană. Practic jocul acesta de a delega și a retrage delegarea unor atribuții se întinde și pe perioada 2018 când Ștefan aflat în grațiile primarului Necula apare ca având atribuții ceva mai consistente. Era perioada în care PSD-ul în care se afla Necula și ALDE din care făcea parte Ștefan erau în relații mai mult decât cordiale, dar nea Costică, cum i se mai zice lui Scripăț prin Primărie era ținut tot la ”sirene”, adică la Protecție Civilă. În fapt, în funcție de evoluția mezalianțelor de la nivel central dintre PSD-ALDE și PMP atribuțiile celor doi viceprimari au oscilat prin a avea încărcare sau a nu avea nimic. Reamintim că din 2017 salariile primarilor și ale viceprimarilor din administrația publică locală au crescut până la 13050 lei pentru șeful Executivului, 11600 lei pentru viceprimari.
În momentul de față Primăria Bacău poate fi numită o instutuție cu un aparat foarte încărcat, 727 de angajați, cee ace reprezintă aproximativ 1% din populația activă. Mai mult, în ultima perioadă au fost făcute o serie de alte angajări sau au fost transformate posturi cum a fost cel de ”Informare cu publicul”, un post cel puțin interesant având în vedere că alte Primării din țară fac eforturi masive în digitalizarea instituțiilor. La o diferență de populație foarte mare (324. 527 locuitori) față de Bacău (144.307 locuitori), Cluj-Napoca are aproximativ 800 de angajați, în timp ce municipiul Vaslui (55.207 locuitori) are în schema 333 de angajați.