SERVICIILE SOCIALE DIN BACĂU ÎN PERICOL DE A NU MAI PUTEA FI ONORATE!

Un ordin recent de ministru a provocat o îngrijorare majoră privind asigurarea serviciilor sociale pe care asociaţiile şi fundaţiile din Bacău le pot desfăşura în 2017! Practic din bugetul aprobat, tot prin ordin de ministru, în luna decembrie a anului precedent, mai puţin de jumătate va ajunge la persoanele cu diverse dizabilităţi, vârstnice sau fără posibilitate de integrare. Nu este exclusă nici varianta închiderii unora dintre centrele care desfăşoară astfel de activităţi în judeţ.

Primăvara nu vine cu veşti deloc bune pentru cei care au angajat an de an servicii sociale în judeţul Bacău în favoarea persoanelor cu diverse dizabilităţi, înaintate în vârstă sau sau care nu pot fi plasate în grija familiei. Deşi în luna decembrie 2016, ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a emis un ordin prin care aproba sumele într-un cuantum apropiat de cele din ultimii anii, brusc, la sfârşitul lunii februarie 2017 situaţia s-a schimbat radical. Astfel, dacă în Bacău prin ordinul 2324/2016 din 29 decembrie 2016, semnat de ministrul Lia Olguţa Vasliescu, erau  aprobate subventii pentru 13 organizatii , 22 de proiecte, toate acestea însumând 773 beneficiari şi o sumă totală de 1.861.800 lei, în 28 februarie 2017, subvenţiile au fost drastic micşorate, şi, implicit, numărul beneficiarilor. După emiterea noului ordin de ministru în cursă au rămas doar 8 organizatii,  9 proiecte şi 251 beneficiari faţă de aproape 800 câţi erau luaţi în calcul la finalul anului trecut. Evident, şi suma care va plătită de ministerul condus de pesedista Lia Olguţa Vasilescu va fi mult mai mică. Dacă în decembrie 2016, asociaţiile şi fundaţiile din Bacău care administrează unităţi de asistenţă social se bazau pe 413.733 euro, în martie 2017, suma a ajuns la doar 131. 795 euro, cu aproape două treimi mai puţin. Una dintre instituţiile care va fi afectată de această măsură a guvernului PSD-ALDE va fi Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău care a primit aprobare de subvenţie doar pentru unul din cele trei proiecte şi anume cel al Căminului pentru persoane vârstnice, “Satul Seniorilor Milly”. Preşedinta FSC Bacău, Gabriela Achihăi, spune că situaţia este destul de gravă şi poate afecta desfăşurarea activităţilor din celelalte centre. Achihăi se agaţă de speranţa că oamenii de afaceri din Bacău vor suplini ceea ce a tăiat ministrul PSD la început de primăvară.

Speranţa preşedintei de la FSC are o valoare de aproximativ 140 000 de euro lei, bani pe care organizaţia trebuie să-i scoată de undeva în timp foarte scurt. Într-o situaţie similiară se află şi Asociaţia Betania căreia i-a fost tăiate subvenţiile pentru toate proiectele: Centru de zi Betania pentru persoane cu dizabilităţi, Centrul “Delfinul” pentru copii cu autism, Centru de integrare a Tinerilor. Rezultatul? 35 000 euro care s-au evaporat printr-un ordin care ignoră drama copiilor cu autism şi a celor fără posibilitate de integrare din Bacău.

Ordinul de ministru din 28 februarie a surprins în mod neplăcut mai mulţi reprezentanţi ai ong-urilor cu profil social.

Deşi declarat guvern social, PSD-ALDE a redus la jumătate prin ordinul ministrului Lia Olguţa Vasilescu  subvenţiile sociale care erau acordate an de an organizaţiilor neguvernamentale cu profil social din România. Astfel, dacă în decembrie 2016 erau propusă spre plată la nivel naţional o sumă de 6.097.561 euro de care ar fi urmat să beneficieze 13.653 de persoane, în martie 2017, suma a ajuns la 3.281.859 euro, iar numărul beneficiarilor la 8.632 de persoane. Specialiştii din cadrul ong-urilor nu exclud chiar şi scenariul de-a dreptul tragic al închiderii unor centre din cauza imposibilităţii de finanţare a activităţiilor specifice.

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.