NU E DE AJUNS!

Pentru ca in ultima vreme tot mai multe femei sunt batute cu program, oficialii guvernamentali si membrii ai societatii civile doresc modificarea de urgenta a legislatiei care incrimineaza violenta in familie

Cata vreme la romani bataia e rupta din rai, iar barbatul este stapanul absolut al femeii, Comisia Europeana de la Bruxelles a trebuit sa spuna lucrurilor pe nume. In Romania, una din patru femei cade victimă violenței domestice, iar la fiecare 30 de minute o femeie este bătută de catre sot. Mai îngrijorător este faptul că, în ultimii 10 ani, aproape 1000 de femei au murit ca urmare a agresiunilor suferite. Tocmai de aceea, societatea civila vrea sa-i puna la treaba pe deputatii si senatorii din Legislativ in sensul de a modificaLegea nr. 286/2009, privind Codul Penal, respectiv art. 193 și art. 194, care incrimineaza lovirea și alte violențe, precum si vătămarea corporală. Concret, Asociatia NECUVINTE din Bucuresti doreste sa reduca numărului de zile de îngrijiri medicale necesare de la 90 la 60, pentru ca statul să se sesizeze din oficiu. Dincolo de propunerile si initiativele menite sa diminueze fenomenul, directia generala de Asistenta sociala si pentru Protectia Copilului de la Bacau, se lupta inca cu schimbarea mentalitatilor.

Violența în familie reprezintă o încălcare gravă a dispozițiilor constituționale referitoare la dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, prevăzute de art. 22 din Constitutie, ori respectarea şi ocrotirea personalității umane reprezintă o valoare supremă. De la vorbele frumoase si pana la realitatea din teren este o diferenta ca de la cer la pamant. Dovada ca numarul femeilor abuzate creste de la an la an.

De aici si obligaţia autoritatilor publice de a ocroti şi respecta viaţa intimă, familială şi privată a cetăţenilor şi de a lua toate măsurile conferite de lege în acest sens. Iar masurile conferite de lege sunt in acest moment la cheremul batausilor. Discutam despre amenda, avertisment si neputinta politistilor de a-i incatusa imediat pe scandalagii.

Rep: Florin Nistorescu / Imagine: Adrian Gheorghiu

 

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.