Mitingul nu sună întotdeauna de două ori la fel

Sebi ȘUFARIU

Părera mea e că tot mesianismul mișcă legiunile politice din România. Viziune, ar spune Caragiale, moft, strategie, pe ici pe colo, deloc prin părțile esențiale. Fiecare om politc ajuns la o oarecare vizibilitate publică pare convins că e un fel de ”Ace of base” și se comportă ca atare. Dovada o reprezintă raportarea politicienilor la evenimentul care a marcat ceea ce este cunoscut ca fiind ” un an de la 10 august”. S-au dus să facă o băiță de mulțime. De ce a ieșit o băiță și nu un tsunami ca în urmă cu un an? Nu cred că sunt mulți dintre liderii politici prezenți printre mitingiști să-și bată prea mult capul cu problema la modul sincer. Explicații există însă. Unele vor trebui foarte bine descifrate de cei care se bat pe partea dreaptă a scenei politice. Asta pentru că problema lor nu e acum Veorica Dăncilă și PSD, binom care se pare că, ușor-ușor, recuperează din ceea au pierdut cu Liviu de la Rahova, ci cum să convingă că ei și nu alții sunt cea mai bună variantă. Una dintre cauzele eșecului mitingului ”10 august reload” e faptul că parte din valul ”Rezist” a ajuns în USR-ul lui Barna și Plus-ul lui Cioloș, ori e greu să mai convingi că ești ”civil” din moment ce strigi ”prezent ” ca membru de partid asumat, promotor și strângător de semnături pentru unul sau altul. Apoi, românii au început să aibă oroare de cei care fac ce fac și din protestatari ajung fie parlamentari, fie candidați la funcții supreme. Nu zicea Iliescu în 89 că FSN-ul nu va candida? Nu eram toți pe atunci, tineri, egali de tineri, fericiți de egali? O altă cauză a eșecului acestui miting a fost dată de lipsa unui inamic de talia, așa sub mediocră cum era a lui Dragnea. Pușcăriașul pesedist reprezenta o țintă palpabilă, concretă, care în megalomania și disperarea lui alimenta zilnic ura și oprobiul public. Veorica e în ochii tuturor o tută pe care poți cel mult să o iei la mișto. Cum să strigi ”Jos Veorica!?”. Nici ”Jos Guvernul!” nu mai are forță pentru că o vezi tot pe tanti și crezi că treaba e ca și rezolvată. Prima doamnă de după primii domni a lui Dragnea are însă, fix ca muștele, ochii compuși din mai multe celule, iar fiecare părticică din raza ei vizuală e reprezentată de un baron local. Cum să strigi împotriva fiecăruia la mitingul de pe 10 august? 
Una peste alta, evidența dovedește că un miting reușit nu e o garanție că toate mitingurile vor fi la fel. Desigur, la fel din punctul de vedere al celor care au sperat să aibă un câștig politic de pe urma unui adevărat reper al protestelor antisitem de după 90. În fond, eșecul e al lor, al politicienilor care nu învață nimic, care cred că toată mulțimea le va cădea la picioare pentru că, odată, au scandat umăr la umăr: ”Noapte ca hoții!”. 
După ”10 august reload” rămân acestea două: Veorica-musca pe care e greu sau fără sens să o prinzi acum și, aproape sigur, un lider aproape nou dintre vechii lideri protestatari care va considera că ceea ce a fost anul acesta e o dovadă că nici mesienii din 2018 nu mai sunt ceea ce au fost!

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.