Juisarea cu ”Moarte burjuilor” e politică veche

Sebi ȘUFARIU

Cum mai juisează unii că, na, le va fi dat băncilor, tuturor organismelor financiare de gen, la palmă. Păi, cum, nu? Cine nu s-ar bucura să aibă măcar o dată satisfacția că băncile care, foarte adevărat, au jumulit și cu stânga, dar și cu dreapta, ar lua-o în freză? Cine nu s-ar bucura ca marile companii de telecomunicații, energetice, fost până mai ieri monopoliste, mâine-poimâine, din nou, monopoliste, să fie puse la obroc, să mai reducă dracu’ din pretenții și figure? Pe bune, cine?

Cum e viața de fapt

Mi-am luat un credit. Nu contează de unde, cum, de ce. Cert e că nu aveam prea multe variante. Am făcut-o pentru că, altfel, nu puteam duce mai departe un proiect. Unul personal. Apoi, pentru anumite chestii, abuzive, forțate, ori neștuite/neînțelese de mine, am detestat orice însemna structură bancară. Ce dracu vor, cât mai vor? Nu le ajunge? Mai au și tupeul să-și facă reclamă pe chestii cu profil umanitar? Ipocriți! Cămătari! Jegoși! Eram revoltat de orice auzeam că face o bancă și mă bucuram de orice proces câștigat împotriva unor clauze, unor chestiuni din alea ce erau scrise cu litere mici, invers proporționale cu povara pe care o purtau în burta lor.

Faza pe Orlando

Eu  tot mai sper că mister Orlando nu a fost pus în copilărie, ca noi toți ăștialalți, să urce pe porc de Ignat. Dacă a fost, totuși, forțat să o facă, s-ar explica ,oarecum,  trauma care pare să se fi accelerat în creierul lui după ce a țipat Dragnea la el: ” Ia vezi, Orlando, cu băncile astea”. Sărmanul, Ignat bancar călărit de Orlando seamănă cu Don Quijote de la Mancha care măgărea Dulcineea cu versuri potrivite! Să-i ducă la Canal pe toți, ar fi o soluție, iar din baniii rezultați să se facă, o Bancă Populară de Stat ( BPS) care să acorde credite pentru persoane juridice și fizice măcar după un plan cincinal!

Felinele sunt de două feluri: pisici când e cazul, tigri, când e necazul

Măsura ar fi fost totuși bună. E nevoie ca, la o anumită perioadă, să se așeze niște sisteme. Ar merita, măcar să-i mai tai din macaroană unuia ca Isărescu. Parcă ăsta a fost și premier. Pion important. Se întâmplă toate acestea într-un regim absolut democratic în care, în același discurs, se execută amenințări asupra Justiției, împotriva tuturor, de fapt? Dar cât de ipocrit să fii  să te împrumuți masiv, de unde oare, decât de la cele bănci din străinătate, și apoi să spui că-s nașpa, că mai bine…

Mai bine spoliem Transilvania

Iată că una dintre principalele victime ale deciziilor lui Dragnea/ Orlando este chiar o bancă cu profil pur românesc: Banca Transilvania- minus 19 la sută pe bursă la puțin timp după anunțul Ordonanței ”pe lăcomie”. Bine, într-un război există și victime colaterale. Atunci, din două una: Ne dezvoltăm maiestru, atât de genial în doi-trei ani încât facem pipi de orice bănci europene, mondiale, ori, spășiți, după Revelion, Guvernul va spune, din nou: Nu mai e cazul, ne-am sucit!

Și dacă nu se sucesc?

Există  și pentru asta o expresie, un verb: A beli! Mațul porcului, evident.  Se face apoi din el cârnaț. Unul lung ca o zi de post. Dar ce fel de post să faci cu cârnați? Cu mici, mai treacă meargă! Părerea mea, cu cârnați, dar mai ales cu cârnățari, mi-e că mulți vor rămâne flămânzi în timp ce vor juisa cu grăsimea de pe buze.

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.