e𝒹𝒾𝓉o𝓇𝒾𝒶𝓁 𝐅𝐈𝐋𝐎𝐏𝐀𝐍𝐆𝐋𝐈𝐂𝐀𝐑𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐁Â𝐑𝐍𝐀𝐓

𝑆𝑒𝑏𝑖 Ș𝑢𝑓𝑎𝑟𝑖𝑢

Desigur, termenul de filopanglică nu a existat până acum câteva secunde. Cel puțin așa cred. Mi-a venit în minte în timp ce am dat peste niște fotografii de la o…tăiere de moț, de la o chestie tipic balcanică și, evident, prostescă, ridicolă din cale afară.
Fără discuție, titlul de filopangicarul anului îi revine lui Dragoș Benea de la PSD Bacău. Are omul ăsta o manie clinică de a tăia panglici reale sau imaginare de te apucă jalea. La Aeroport a mai tăiat vreo trei, ultima prin primăvară, la o parcare. A defilat cu panglica între dinți la Insulă, la Șoseaua de centură, înainte de o coti cu doamna Dăncilă- nu mai știe nimeni de câte ori s-a dat în stambă! Până acum vreo trei ani numele lui era pe toate gradurile, pardon, drumurile! Cum se asfalta vreun metru de drum județean, cum apărea o pancardă cu: Realizat de…
La 30 de ani de la Revoluție asistăm la o paradă de prost gust: Inaugurarea unei banale străzi, da, nu dați ochii peste cap, și nu vă mai ridicați poalele-n brâu, că asta e în cele din urmă: o stradă ca toate celelalte! Desigur, aceasta duce spre Aeroporul pe care Benea l-a meșterit vreo zece ani cum a vrut: Cu Bleu Air-ul lui Nelu Iordache,-companie care și-a închiriat sedii fix în spațiile familiei Benea, cu prietenul Nelu care a intrat la pârnaie cu tot cu banii încasați de la noi, băcăuanii cei bucuroși de panglicari.

𝘗𝘳𝘦𝘤𝘶𝘮 î𝘯 𝘤𝘦𝘳 𝘢ș𝘢 ș𝘪 𝘱𝘦 ș𝘰𝘴𝘦𝘢
Sau pe aproape. Dacă în eter nu a reușit să zburde, pe asfalt roțile s-au învârtit totuși mai cu folos. Folosul cui, vom vedea. Pentru Dragoș Benea a se lăuda pe banii altora, e deja un fapt banal. Așa a făcut și cu Șoseaua de Centură, cu un capăt de șosea, prin 2016. Țeapa de zile mari a turcilor cu care Benea se bătea pe burtică a devenit deja istorie. Iar el și-a mai trecut o panglică în panoplie. Obsesia de demonstra că-și merită bogățiile în care se scaldă ca un veritabil socialist de caviar l-a mânat mereu spre panglică. Nici nu intraseră bine buldozerele în ”autostrada Moldovei” că domnul Benea era deja proțăpit în fața microfoanelor. În afară de Bădălău de la Giurgiu, probabil a adus toți pesediștii care aveau ceva de rumegat prin bătătura șoselei. Cireașa de pe tort a fost pedalatul în formație organizată cu prezidențialbila Dăncilă pe care ulterior o va scuipa verbal fix ca pe…centură!

𝘔𝘪𝘯𝘶𝘯𝘦𝘢 𝘥𝘦 𝘭𝘢 𝘔𝘢𝘨𝘭𝘢𝘷𝘪𝘵, 𝘤𝘰𝘭ț 𝘤𝘶 𝘉𝘳𝘶𝘹𝘦𝘭𝘭𝘶’
Dacă te-ai fi nimerit din întâmplare, fără să știi ce se petrece acolo, pe strada Aeroportului din Bacău, joi, pe seară, probabil ai fi crezut că s-au adunat tremuricii. Adică vreo sectă. Se tot uitau lung în lemn, pardon, în lungul străzii, de parcă îl aveau în față pe Petrache Lupu. ”Minunea” în mintea lor dădea bine pe întuneric (na!, lumini, mister, mistică de bulevard, etc) iar ”profetul” de Bârnat, gales, parcă cu oarecare accent bruxellez zicea ceva de dor. A, nu v-am spus, sau știați deja?, că musiu e europarlamentar și încasează o căruță de bani pentru a se da în spectacol, joi seara, pe o străduță fără trotuare? De ce atâta grabă dacă termenul de execuție nu a ajuns la concurența datei de recepție? Simplu. Pe pariu că domnul Benea va mai inaugura străduța de vreo trei ori la anu’? Și trotuarele, de câte două ori pe fiecare sens? Dacă cu filopanglicăria ne-am lămurit mai rămâne să ne edificăm și de ce Benea e pește. Mă rog, tăcut ca un pește. În Parlamentul European. Păi unde-i lupta cea mare cu imperialiștii cărora trebuie să le smulgă bani de autostrăzi? Nimic?

𝘉𝘦𝘯𝘦𝘢- 𝘱𝘳𝘦ș𝘦𝘥𝘪𝘯𝘵𝘦 𝘥𝘦 𝘊𝘰𝘯𝘴𝘪𝘭𝘪𝘶 𝘑𝘶𝘥𝘦ț𝘦𝘢𝘯, 𝘗𝘳𝘪𝘮𝘢𝘳, 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘢𝘳𝘭𝘢𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘳, 𝘮𝘪𝘦𝘻𝘶’!
Într-un fel cred că unii merită pensii speciale. Uitați-vă la acest domn. La CJ el decide, Brașoveanu e un fel de Dăncilă masculin, la Primărie-Consiliu Local evident că tot el taie și spâzură, iar singura leafă pe care o primește-iar asta chiar e nedrept- e cea de europarlamentar! Miile de euro îs ca tâmâia pentru un așa personaj. O pensie, o pensioară specială ar fi un binemeritat bonus pentru efortul făcut în slujba buzunarelor proprii. Sau măcar o clădire, ceva. Una mai pe centru, dacă se poate fix lângă aia, tot a lui, unde-și are locația o bancă românească. Ce, ar fi prea puțin? Corect. Să i se dea și Catedrala. Că și pe aia tot el a făcut-o. În timp ce se întreba: Ce caut eu ateu într-o biserică? Dar tot sfinții părinți spun că acel ce întreabă e băiat bun. Nu știu dacă asta va intra în istorie ca pedalatul pe bicicletă, dar sunt convins că Maglavitul, ca și caviarul, se mănâncă cu polonicul. În unele cazuri. Acu’, să le fie de bine. Bineînțeles că merge și o șampanie după.

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.