Cifrele care îți arată că Bacău este județul pensionarilor. Cine (de)ține Bacăul pe loc?


Dacă în urmă cu mulți ani, Bacăul era o forță economică, fiind invidiat pentru industria bine dezvoltată, iar orașul reședință de județ începea să fie căutat inclusiv de către tineri, pentru a-și completa studiile la universitățile din oraș, astăzi avem parte de un bilanț negativ, în care salariații lucrează pentru a-i susține pe seniorii orașului. 

„Vouchere pentru pensionari în valoare de X sute de lei”, „Transport gratuit pentru seniori”, „Reduceri pentru pensionari”. Dacă aceste propoziții îți sună din ce în ce mai familiare și dacă le mai asociezi și cu perioada campaniilor electorale, cel mai probabil ești băcăuan. Pentru că, în județul ăsta, promisiunile și investițiile au început să fie îndreptate mai curând către seniorii orașului, decât pentru tineri, care pare că sunt uitați de autorități de ani de zile. Dacă stăm însă să analizăm logica din spatele promisiunilor, vom înțelege de ce strategia politicienilor de pe plan local se îndreaptă către această categorie de persoane. 

Cifre îngrijorătoare: 100 de angajați la 122 de pensionari 

Conform datelor oficiale, publicate de Direcția Județeană de Statistică Bacău, la finalul lunii august, județul Bacău se bucura de 114 799 de salariați. Dintre aceștia, puțin peste trei mii de băcăuani își câștigă leafa din agricultură, silvicultură și pescuit, 43 de mii sunt angajați în industrie și construcții și nu mai puțin de 68 de mii sunt angajați în sectorul de servicii. 

La prima vedere, cifrele din birouri corespund cu realitatea din teren, dacă luăm în considerare numărul impresionant de baruri, cafenele, restaurante, simigerii și fast-food-uri, comparativ cu sectoarele care necesită investiții, cum ar fi zona destinată industriei și construcțiilor. 

Nici rata șomajului nu ne dă speranțe prea mari: 5.1 %, o cifră care nu te poate duce cu gândul la altceva decât la sărăcie. 

Totodată, realitatea ne lovește și când vine vorba de salariul mediu brut, care se învârte în jurul sumei de 2800 de lei. Pe partea opusă, județul numără peste 140 de mii de pensionari, care câștigă, în medie puțin peste 1100 de lei/pensionar. Nici sporul natural nu este de partea noastră: 598 de nou născuți au devenit cetățeni ai județului în luna august, asta în timp ce au decedat nu mai puțin de 682 de persoane. 

Cauzele pentru care județul suferă la capitolul forță de muncă

Cel mai important factor: lipsa investițiilor și, mai ales, a investitorilor. În lipsa unor investitori și unui centru universitar de prestigiu, tinerii aleg calea Vestului, părăsind locurile natale. Apoi, dorința de a se întoarce acasă scade semnificativ, cel mai important actor fiind salariile și calitatea vieții, care sunt cu mult mai scăzute față de regiunile mai dezvoltate din restul țării sau de peste hotare. 

Un alt punct important este faptul că județul Bacău încă este izolat din punct de vedere al infrastructurii rutiere. Șoseaua de centură în regim de autostradă pe care se dau în campanie electorală liderii Partidului Social Democrat încă nu este finalizată, motiv pentru care investitorii au ocolit de-a lungul anilor încet, dar sigur, județul. 

Cine și cum va rezolva situația?

Abia asta este o întrebare care, pe cât pare de banală, pe atât este de complicată. Deja de trei decenii, județul se află sub ghiara baronilor locali care (de)țin Bacăul în subdezvoltare din motive lesne de înțeles pentru oricine. Pentru că politica la nivel local este despre anumiți indivizi și despre odraslele sau cumetrii lor, despre partid, despre prietenii cu firme care, vorba aia, trebuie și ei să câștige un ban, să pună o pâine pe masă, să plece printr-o vacanță, nu despre cetățeni, despre contribuabili sau despre viitor.

Nici opoziția nu stă mai bine la capitolul ăsta. Conferințele de presă în care se latră împotriva adversarului politic nu ne mai impresionează, cum nici postările ironice de pe Facebook sau comunicatele de presă nu mai dau încredere nimănui. Pisica trebuie ruptă în două, la fel ca blatul dintre partidele de pe plan local. Să nu ne facem că nu le știm sau că nu le cunoaștem. Până la măsuri concrete, replicile acide dintre politrucii de pe la Bacău rămân doar vorbe în vânt. Vedem ce oportunități și ce noi candidați vor veni în 2020. Dacă va fi să fie, cu adevărat, ceva sau cineva de ales.

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.