Când barca se scufundă – finalul trist de mandat al primarului PSD din Bacău


de Vlad Popovici

Era de așteptat ca PSD Bacău să se lepede de primarul Bacăului, Cosmin Necula, în urma mandatului dezastruos. Însă, prăbușirea e cu atât mai dureroasă cu cât apropiații primarului îl abandonează, rând pe rând. 

Nu e nimic nou sub soare când vorbim despre (pseudo-)lideri care cresc fulminant, peste noapte, în ochii oamenilor. (pseudo-)Lideri care și formează o echipă de oameni care par a fi fideli și dispuși să lupte până în pânzele albe alături de cel care i-a invitat să pășească în barcă, care duc o luptă politică cruntă, campanii mizerabile pe alocuri și, într-un final, ajung în poziția mult dorită: de lider absolut, care – în sfârșit – preia comanda la butoane.

Ăsta nu-i un scenariu nou, îl revedem la nesfârșit de mii de ani. Că facem referire la lideri nepregătiți care și-au dorit puterea doar dintr-un ego greu de înțeles, ca fiul lui Marcus Aurelius și al Faustinei, Commudus, sau că vorbim de lideri bolnavi de putere chiar de pe la noi, din zilele noastre, ca Dragnea, finalul a dus la același rezultat: pierderea puterii mult dorite. Bine, că în cazul primului a fost vorba de un real asasinat, iar în cazul celui din urmă despre o încarcerare bine meritată din cauza derapajelor democratice ale fostului lider al social-democraților, parcursul și rezultatul final este, în esență, mesajul care trebuie de fapt înțeles. 

Cam asta se întâmplă zilele astea și cu primarul Bacăului, Cosmin Necula, tânărul care în 2016 venea în fruntea administrației locale în urma unei campanii electorale dure, cu nenumărate atacuri și cuvinte grele adresate oponenților politici. O campanie care, pe cât a fost de inteligentă și de acidă, pe atât de mult a fost presărată cu promisiuni mincinoase: iar practica asta, se știe, nu funcționează mai mult de o dată într-o democrație normală, care pare că începe, ușor, să se instaleze și în România. Dacă până în urmă cu câțiva ani, societatea civilă nu era atât de vocală, ci mai curând lipsită de reacții cu privire la proasta guvernare, fie că vorbim de cea locală sau generală, iată că datele problemei s-au schimbat. Și, o dată cu ele și practicile partidelor. Astfel, primii indivizi care se delimitează de numele celui cu care au defilat în campaniile electorale sunt chiar, culmea, chiar cei care l-au ajutat pe respectivul să ajungă în poziția mult visată. 

Și nu-i de mirare faptul că asta se întâmplă și la Bacău. Tânărul candidat din 2016, care purta o reală campanie de defăimare a oponenților, folosind orice practici pentru a-și atinge ținta finală, adică mult doritul fotoliu de primar, a ajuns singur împotriva tuturor, pe final de mandat, luptând inclusiv cu membrii cei mai apropiați care l-au sprijinit în realizarea obiectivului. Primăria Bacăului a ajuns mai degrabă să conducă un soi de enclavă, singurii oameni care-i mai sunt alături fiind funcționarii publici din aparatul primăriei. Și-a pierdut sprijinul politic din partea partidului care l-a ținut în funcții publice încă de la părăsirea băncii din școală, iar echipa de consilieri locali și apropiații (ca vestitul său consilier, de exemplu, care se zvonea că ar fi de fapt cel care trage de fapt sforile în cadrul primăriei) s-au înstrăinat de acesta de îndată ce au văzut că orașul e gestionat mai prost ca niciodată. Momentul în care partidul și acoliții primarului au realizat că alegerile bat din nou la ușă, iar realizările care tind spre zero nu îl recomandă pe actualul primar pentru un nou mandat, a fost momentul zero, în care tânărul primar a fost abandonat. 

Singur împotriva tuturor, obișnuit fiind cu salarii frumușele din bani publici și un stil de viață mai mult decât decent, lipsit de griji, instinctul primar de conservare s-a activat în actualul primar. Fiind mai mult decât conștient că, fără o meserie reală la bază cu care să își câștige o leafă cel puțin la fel de bănoasă în mediul privat, primarul Bacăului a făcut ceea ce știe să facă cel mai bine: a început cu atacuri dure și amenințări serioase, la fel ca în campaniile electorale. Doar că, de data aceasta, țintele au fost chiar oamenii care l-au sprijinit în cursa pentru fotoliul primăriei. A început cu un atac la Guvernul României, condus de ani de zile de partidul din care face parte. Marea lui greșeală a fost că, în cercul intim al liderilor celui mai mare partid din România se află și baronul de Bacău, Dragoș Benea, fost viceprimar, președinte de Consiliu Județean, senator și actual europarlamentar. Benea e cel care taie și spânzură în filiala băcăuană, iar Benea știe că partidul i-a dat de mâncare, deci un atac la partidul din care face parte e ca un atac personal. Așadar, baronul i-a tăiat susținerea politică primarului. 

După ce Necula a fost înlăturat din organizația municipală a partidului, locul acestuia a fost preluat de un apropiat al baronului de Bacău: Lucian Șova, care a preluat șefia municipalei și care va fi, foarte probabil, noul candidat la Primărie propus de PSD Bacău în 2020. 

După lovitura încasată pe plan politic, Necula a ajuns, subit, să se confrunte cu o reală opoziție: după seria de atacuri (pe bună dreptate) primite din partea opoziției PNL și a consilierului independent Cristian Ghingheș, acum trebuie să lupte și cu majoritatea din Consiliul Local, adică cu consilierii PSD, chiar membrii echipei cu care ataca în urmă cu mai puțin de patru ani Primăria. 

Asta nu este, însă, tot: Necula a fost abandonat și de oamenii de bază pe care i-a pus în diferite funcții publice. Acesta este și unul dintre motivele pentru care vrea să schimbe organigrama Primăriei, având în vedere că a pierdut puterea și că îi este din ce în ce mai greu să se impună în instituția în care el este chiar.. șef.

Mi mult, acesta a pierdut și sprijinul celui mai puternic apropiat al său: directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu. Acesta a și transmis un mesaj public, pe Facebook, zilele trecute, în care explică de ce cei care l-au avertizat în trecut să nu se asocieze cu Necula au avut, în cea mai mare parte, dreptate. 

Cam asta pățești când ești încăpățânat, iar pălăria ți-e prea mare. Însă, nu doar pălăria asta mare îi dă bătăi de cap primarului de la Bacău. Mai sunt și alți factori: minciuna, promisiunile deșarte, atacurile fără precedent și nepriceperea. Or, toți factorii ăștia conduc, în final, la un singur rezultat: o sinucidere politică. Așa s-a ajuns ca, pe final de mandat, primarul Necula să fie la un pas de a fi în viitorul apropiat amintit doar ca punct de referință pentru cea mai neagră conducere din istoria orașului, numele său să fie legat de cele mai mari nerealizări iar eticheta acestuia să fie a conducătorului care a părăsit funcția singur, fără ca cineva să-i mai rămână aproape. 

Surse din primărie mi-au spus că, psihic, Necula este la pământ. Așadar, rămâne o singură întrebare: va demisiona primarul PSD-ului, sau va juca cartea individului persecutat și trădat, în speranța că va avea vreo șansă la vreun nou mandat?

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.